Interiör

Trendspaning naturstein A/W 2021

av Saga Stemme

Publicerad

At den er renovert og innredet som aldri før i svenske hjem, har nok ikke unndratt noen. Jo mer tid vi bruker hjemme, jo mer øker behovet for å trives der vi bor. I denne artikkelen har vi notert oss noen inspirerende trender innen interiørdesign og design med fokus på naturstein.

60-TALLET TAL TIL OSS

En trend vi ser er at flere ønsker å understreke de tidstypiske detaljene fra året huset ble bygget, og spesielt 60-tallet er spesielt synlige akkurat nå. Godt bevarte villaer med grumsete tretak og massive steingulv får ofte mye oppmerksomhet når de kommer inn på boligmarkedet og regnskap der du må følge nøye renoveringer av 60-tallshus vokser jevnt og trutt.

Et eksempel er skjønnhetsguruen Emma Unckels Instagram-konto @unckelhouse der vi får følge mursteinvillaen hennes på Djursholm designet i 1968 av arkitekten Adam Backström. Vi elsker absolutt gulvet og kjøkkenbenken i granitt - og selvfølgelig de originale gulvene i skifer.

Steingulvene er en viktig del av retro-sjarmen. Bilder fra Emma Unckels Instagram @unckelhouse.

Bada i sten

Det er ikke bare innsiden av hjemmet som får heis. Savnet etter naturen og fokuset på hagen og terrassen har vokst. Der ser vi at mange velger å bringe mer naturstein inn i hagen, et bærekraftig valg som bare blir vakrere med årene. Flere av våre steintyper er frostbestandige og ypperlige utendørs.

Men vi ser ikke bare stein på bakken, den har også blitt flyttet ned i bassenget. Flere og flere merker at kalkstein er et fint og mer personlig alternativ til fliser eller bassenglinjer. Det rustikke Gotlands -utseendet minner om varmere breddegrader og en rolig livsstil. Hvis du vil skape et mer luksuriøst og nøkternt inntrykk, er Kolmårdsmarmor veldig vakker i og rundt bassenget. Velg en diamantfrest overflatebehandling for å minimere risikoen for å skli.

Kalkstein i forskjellige snitt skaper det rutete mønsteret. Foto av Emma Jönsson Dysell. Basseng omgitt av Kolmårdsmarmor. Bilde av Andy Liffner.

NATURLIG & TIDLØS

Parallelt med alle de fargerike interiørtrendene som har kommet og gått de siste årene, ser vi at nordisk minimalisme og den jordnære fargeskalaen er sterkere enn noensinne. Bærekraft blir en stadig større del av planleggingen av renoveringer, og dette kan være en av grunnene til at mange velger å gå i en nøytral fargeskala med bærekraftige naturmaterialer for å redusere miljøpåvirkningen - og risikoen som neste huseier ønsker å renovere.

Fliser helt opp til taket og "flislagt" badekar og vask skaper et ensartet bad med spafølelse. Det fine med naturstein er at fargen og mønsteret bare intensiveres med årene, i motsetning til keramikk som i stedet blekner og mister farge. Beige, greige og grå er kommet for å bli, og vi gleder oss!

Gotlandsk kalkstein på sitt beste. Bad og bilde fra Sofie Gidfeldt. Naturens design, vår Gillberga grå. Vask, Studio Richard Lindvall.

Publicerad