Pleieråd for kalkstein og marmor

Før og under installasjon

Sørg for at flytemassen og/eller betongplaten har tørket skikkelig før legging. Tørr overflate reduserer risikoen for nedbør i steinen.

Bruk kun Ardex X32 fliseklæb. Den er spesielt utviklet for naturstein og binder fuktighet raskere, noe som hindrer misfarging og utfelling i steinen. Fugemasse og silikon skal også tilpasses naturstein.

På badet er det viktig å bygge et godt fall. Et dårlige fall gjør at vann med sjampo og såperester ikke renner av og kan på sikt skade steinen.

I tilfeller der du har gulvvarme, vent med å skru på gulvvarmen i 4 uker etter legging. Dette for at fliseklæb eller impregnering ikke skal påvirkes negativt.

Aldri tape direkte til flisene. Kjemikalier i tapen kan lage merker på steinen som er vanskelig å fjerne.

Husk å velge en sil som er syrefast. Det betyr ganske enkelt at silen ikke slipper fra seg syre som kan skade natursteinen.

Beskyttelse

Steinimpregnering er en effektiv metode å anvende for å beskytte natursteinen fra å få flekker. Visse impregneringsmidler kan forandre steinens utseende. Den blir vanligvis litt mørkere. Vi anbefaler derfor Fila MP90 Eco Xtreme, en impregnering som er tilpasset naturstein som gjør at steinen beskyttes og samtidig beholder sitt opprinnelige utseende.

Når gulvet er lagt og skjøt, rengjør overflaten grundig med Fila PS87 grovrengjøring. La steinen tørke og impregnere med Fila MP90 Eco Xtreme. I spesielt utsatte områder, for eksempel dusjområdet, anbefaler vi å impregnere kalksteinene våre en gang i året. Vær oppmerksom på at flisene må være helt tørre når impregneringen påføres. Vent med å dusje eller bruke overflaten, i omtrent et døgn etter impregnering. Ytterligere produktinstruksjoner finner du her.

Tips! Hell litt vann på steinen etter at du har impregnert – om vannet perler seg på overflaten, er steinen mettet. Dersom vannet absorberes, er det nødvendig å impregnere overflaten ytterligere.

Rengjøring

Til daglig rengjøring av steinen anbefaler vi Fila Cleaner Pro, et konsentrert allsidig rengjøringsmiddel som skånsomt men effektivt rengjør alle gulv- og veggfliser. Bra for både steinen din og miljøet. File Cleaner kan kjøpes her! Virkelig skitne overflater kan rengjøres med den grovrengjørende Fila PS87. 

Olje, sminke og liknende flekker

Fett og olje bør vaskes bort så snart som mulig for å forhindre at det trenger lenger inn i steinen. Hvis det oppstår en flekk, rengjør med Fila PS87. Følg instruksjonene.

Gummi, lim, stearin, markørpenner

Ta vekk så mye som mulig mekanisk, gjennom å skrape forsiktig med kniv eller liknende. Vask deretter bort flekken med løsemiddel (tynner, lakknafta eller terpentin). Avslutningsvis, rengjør steinen med Fila Cleaner.

Riper og skader fra syrer

En ripe på gulvet behøver ikke utbedres. Den slites med tiden og tilfører en vakker patina til steinen. Syrer fra rester av såpe og sjampo eller fra mat og drikke kan tære på steinen. Dersom det oppstår skade, kan man forsiktig slipe skaden for hånd med en fin diamantslipekloss, stålull eller nylonfille.