Interiør

Norrvange kalkstein fra Gotland

av Etta Blanck

Publicerad

Fjell og klipper er som negativer som fanger perioder av jordens utvikling og som kan fremkalles flere millioner år senere. Den gotlandske kalksteinen avslører at Sverige lå nær ekvator for 400 millioner år siden. Gotland var da en tropisk øy som lå i et hav med korallrev og mange alger, muslinger, sjøliljer og andre dyrearter. Disse artene finnes nå som fossiler i kalksteinsgulvene og veggplatene våre.

Ifølge historien ble steinen Norrvange brukt som byggestein allerede på 800-tallet, men det var først senere, under Hansatiden, at Gotland fikk en større rolle innen steinhandelen. Dette skjedde fordi Gotland var et geografisk egnet knutepunkt for handel. Steinen har blitt brutt og foredlet siden 1954 av den lokale familiebedriften Slite Stenhuggeri, som i dag er den eneste produsenten av ekte Norrvange. I dag florerer det dessverre mange piratkopier i granittkeramikk med lignende navn og utseende, men ingenting kan sammenlignes med det ekte materialet. Kalksteinen Norrvange er veletablert og godt likt i Sverige og resten av Europa for sine varme og lyse farger. Steinen er en kulturarv som med sine farger, fossiler og planter forteller en historie om Sveriges og Gotlands natur for 400 millioner år siden.

Att inreda med Norrvange

Det er mange bruksområder for et holdbart materiale i lyse og varme toner. Vanligvis ser man Norrvange på gulv og vegger, men steinen kan også brukes som benkeplate og vinduskarm. Den passer inn uansett om du ønsker en landlig følelse eller et moderne uttrykk. Nyansene og strukturen skaper en varm stemning i alle slags omgivelser, og den er deilig å gå på.

For deg som planlegger å legge Norrvange på gulvet, finnes det mange interiørmessige alternativer. Innledningsvis blir hele opplevelsen av rommet påvirket av formatet og retningen steinplatene legges i. Kvadratiske plater i for eksempel 30x30 cm kan føles mer moderne, mens fallende lengder ofte gir en mer klassisk følelse. Du kan med fordel også tenke på retningen steinplatene skal legges i. Ett alternativ er å legge de fallende lengdene slik at de følger rommets lengderetning, noe som gjør at rommet oppfattes som langt og smalt. Dersom du i stedet legger platene på tvers, kommer takhøyden til å virke høyere. For å forsterke en bevegelse eller gangretning, som i for eksempel en gang, er det lurt å legge platene i rommets lengderetning. Dersom du velger å legge steinen i et oppholdsrom, kan det være fint å legge platene på tvers.

Baderom hos vår danske kunde Line Borella. Baderom på hotellet Ett Hem, foto Magnus Mårding.

Ved legging av steinen finnes det dessuten mange valgmuligheter med tanke på farger. Å innrede med et monokromatisk fargeskjema, det vil si ton-i-ton med steinens basisfarge, skaper en symbiose i rommet som gir et rolig og harmonisk inntrykk. Stony Ground No.211 eller School House White No.291 fra Farrow & Ball er nøytrale farger som går ton-i-ton med Norrvange. Dersom du vil kombinere steinen med fliser, passer Arkitekt Light Mink fra Höganäs bra.

Er du ute etter stemning og liv i rommet, kan du velge å bryte av med aksentfarger som står i kontrast til steinen. Du kan for eksempel kombinere med kornblå eller røde tekstiler, gjenstander eller møbler. Farrow & Ball’s Drawing Room Blue No.253 er en fin kontrast til Norrvanges nyanser og struktur.

Interiør- og møbeldesigner Maria Osminina. Villa Överby av John Robert Nilsson.

Å kombinere Norrvange med andre naturmaterialer som for eksempel eik eller oljet valnøtt er utrolig flott. Eiketreets lyse naturfarge i kombinasjon med Norrvanges nyanser skaper en naturlig skandinavisk følelse. Ønsker du et mer eksklusivt og levende uttrykk, passer det perfekt med valnøtt. Den mørkebrune fargetonen og årringene passer godt sammen med Norrvanges milde sandgrå farge og struktur.

Mattslipt Norrvange og ubehandlet eik. Nordisk følelse med lyst tre og beige gulv hos Line Frier. Fotograf Peter Kragballe.
Vakker kombinasjon av mattslipt Norrvange og oljet valnøtt.

Publicerad