Guide

Kunsten å kombinere porøs kalkstein og glatt marmor

av Etta Blanck

Publicerad

Står valget mellom kalkstein og marmor? Kanskje er tiden inne for å velge begge. Vi beskriver noen tanker om å kombinere ulike steinsorter.

Et mer spennende design og det beste fra to verdener

For mange som planlegger å pusse opp, er det utenkelig å blande marmor og kalkstein. Det finnes en innarbeidet oppfatning som går ut på at forskjellige typer naturstein ikke fungerer sammen, og at det ikke er bra å blande dem. Naturligvis har både kalkstein og marmor sine fordeler og er flotte på hver sin måte. Og selvsagt er de ulike når det gjelder kvalitet, utførelse, pris og holdbarhet. Men istedenfor å sette dem opp mot hverandre, kan du kombinere dem og få det beste fra to verdener.

«Jeg får ofte spørsmål om hvilken steinsort man skal velge til badet sitt. Skal man velge kalkstein eller marmor? Når jeg da svarer: Hvorfor ikke velge begge to, merker jeg at mange blir veldig overrasket», forteller Rebecka Haymoz, interiørarkitekt. «Til en viss grad kan jeg forstå det. Det er skjønt å komme inn på et bad som bare er kledd med vakker kalkstein, eller der det skinner i ny, polert marmor fra gulv til tak. I mange tilfeller er dette mer enn nok. Men dessverre betyr denne begrensningen at man ikke utnytter sine egne ideer og dessuten går glipp av mulighetene til mer spennende design, funksjonalitet og opplevelse.»

Utnytt forskjellen i struktur mellom kalkstein og marmor

Kalkstein og marmor har litt forskjellig struktur. Kalksteinen er noe mer rustikk og føles litt grovere enn marmoren, som oppleves som litt mer skinnende og glatt. Og kontrastene i flatene kan gi utrolig vakre resultater når de settes sammen på en harmonisk måte. En veggplate mot sprut i børstet Lindanäs-kalkstein over en vask i Bianco Carrara-marmor sammen med et flislagt gulv i slipt Lindanäs gir en fantastisk effekt, og de forskjellige materialstrukturene tilfører dybde og romfølelse til badet.

Børstet Lindanäs fra 1.196 nok, Slipt Lindanäs fra 1.139 nok

Et annet alternativ vi liker, er å benytte en børstet Alevik-kalkstein i dusjen. Det gir et romantisk inntrykk som får oss til å tenke på antikkens Hellas. Vi kan så benytte Nero Marguina- eller kolmårdsmarmor til vasken.

Slipt Alevik fra 1.024 nok, Slipt Kolmårdsmarmor fra 2.289 nok, Diamantslipt Kolmårdsmarmor fra 2.519 nok

Å kombinere kalkstein og marmor gjelder ikke bare på badet. Du kan bruke denne metoden også på kjøkkenet. Et skjønt slipt Alevik-kalksteingulv i fallende lengder med en stor og imponerende Ruivina-marmorplate som kjøkkenbenk er en fantastisk kombinasjon. Eller la en mørkere kalkstein, for eksempel slipt Lindanäs, dekke gulvet i spisestuen der dere sitter og spiser ved Saarinens Tulip-bord i Bianco Carrara-marmor.

«Hvis du er redd for at de ulike steinsortene skal utkonkurrere hverandre, eller at den ene steinen skal dominere over den andre til tross for at de kanskje koster like mye – tenk da i stedet mer på det endelige designet og det estetiske forholdet dem imellom», sier Rebecka Haymoz. «Det kan bli svært harmonisk når man skaper kontrast med to ulike steinsorter, og kombinasjonen kan faktisk snarere øke enn redusere wow-faktoren i rommet. Det fantastiske med god stein er at den utnytter akkurat den plassen du gir den.»

Golv och väggar klädda med kalksten. Inbyggt badkar i marmor.
Design og foto Joanna Lavén.

Skap designet på grunnlag av steinens egenskaper

Et annet forhold som selvfølgelig også spiller en rolle, er at kalkstein og marmor er forskjellige når det gjelder tykkelsen de kan fremstilles i ved lengre formater. Hvis du vil ha en lengre plate, men ikke gå opp i tykkelse, er det kanskje en fordel å bruke marmor. Hvis du for eksempel vil flislegge badegulvet med kalkstein, men vil ha en lang kommode med nedfelte vasker i en tynn topplate, kan det være bedre å velge marmor til vasken.

Det spiller ingen rolle om stilen er moderne, klassisk eller landlig – det fungerer uansett å blande naturstein. Med riktig stein og riktig blanding, det vil si farge og overflate på den enkelte steinen, på riktig sted blir det en fin kombinasjon. Og det er uendelig mange kombinasjoner.

Publicerad