Guide

Steinspråk: Hva betyr fallende lengder?

av Etta Blanck

Publicerad

Når man ser på kalkstein og marmor og skal velge format, kan man støte på begrepet fallende lengder. Et ukjent begrep for de aller fleste frem til nå, hvis man ikke tilfeldigvis er steinhugger. Hva betyr fallende lengder egentlig?

En klassisk måte å legge gulv på

Fallende lengder er en klassisk måte å legge gulv på der flisene har samme bredde, men varierende (= fallende) lengder. Dette betyr ganske enkelt at gulv- eller veggflisene av kalkstein eller marmor som du bestiller, har én og samme bredde, men ulike lengder. Mange steingulv som man ser, er lagt med den teknikken, men det er sjelden noe man tenker over før man ser nærmere på det. Det blir et svært vakkert resultat og gir en harmonisk helhetsfølelse når flisene varierer noe i lengde.

Du velger bredden til flisene – lengden varierer

Flisenes bredde er normalt 20 eller 30 centimeter, og lengden varierer da mellom 40 og 80 centimeter. Altså. Hvis formatet er 30 cm fallende, betyr det at bredden til flisene er 30 cm, og lengden til de ulike flisene er så for eksempel 45 centimeter, 64 centimeter og 78 centimeter. Det finnes ingen planlagt fordeling av de ulike lengdene i en bestilling som vi leverer. Flisene plukkes tilfeldig, og dette garanterer en god spredning på lengdene.

Her ser du en skisse over plassering av gulv- eller veggfliser med 30 cm fallende lengder. Det fungerer like godt på vegg som på gulv, og passer utmerket til kalkstein og marmor på badet, i gangen eller på kjøkkenet.

Fallende lengder gir minimalt med svinn

Når du plasserer fliser av kalkstein eller marmor på gulvet eller veggen, minimerer du svinnet, fordi alle lengder og alt materiale kan brukes. Også på produksjonsstedet, der steinen bearbeides og skjæres til, kan man ta vare på så mye som mulig av en steinblokk når man tar ut fallende lengder. På bildet kan du se hvordan det ser ut når en av kundene våre legger gulv med kalksteinen vår Lindanäs med børstet overflate i fallende lengder. Med fallende lengder får gulvet et ekte klassisk utseende, og den børstede overflaten gir et rustikt uttrykk.

Bonustips for gulv! Fallende lengder gir liv til gulvet som legges. Hvis du vil øke variasjonen ytterligere, kan du gå videre og dessuten blande ulike bredder på flisene. Det kan gi et fantastisk resultat!

Publicerad