Guide

Fall og sluk i dusjen

av Etta Blanck

Publicerad

For å bevare natursteinen er det viktig at vann med sjampo- og såperester renner lett vekk fra gulvet, det vil si at det er et godt fall i dusjen. Men det kan være vanskelig å lage et godt fall i dusjen som både er fint og funksjonelt. I denne artikkelen kan du få både inspirasjon og informasjon om fall og sluk i dusjen – for å få et så fint, praktisk og holdbart baderom som mulig.

Å bygge fall i dusj

Et godt fall i dusjen er alfa og omega når man bygger eller renoverer et baderom. Det er viktig for at vannet skal kunne renne ordentlig av gulvet. Spesielt viktig er det hvis man har kalkstein- eller marmorgulv. Hvis fallet er dårlig, risikerer man at sjampo- og såperester blir liggende igjen på gulvet og med tiden skade steinen.

Et fall innebærer en skråning av gulvet mot sluket der vannet skal renne ned. Man kan bygge fallet på forskjellige måter avhengig av hvilket sluk man velger. La oss ta en kikk på de ulike slukene først.

Det finnes tre ulike typer sluk. Den mest populære er et vanlig rundt eller firkantet sluk som plasseres i midten av dusjen. Nummer to er en slukrenne som vanligvis plasseres mot veggen ved blandebatteriet i dusjen. Den siste typen er et hjørnesluk som plasseres i et hjørne og er trekantet i utførelse.


Uansett om du holder på med en renovering eller et nybygg – vær ute i god tid når du skal velge hvilket sluk du vil ha! Det har betydning for plasseringen av vannavløpet i dusjen.

Fall og sluk til store steinplater

Hvis du vil ha store steinplater som dekker hele gulvet, er det lurt å velge slukrenne eller hjørnesluk. Ved å bruke en slukrenne som dekker dusjbredden eller et hjørnesluk kreves bare én retning på fallet og gjør at man kan bruke store steinplater uten problemer.

Det sentrerte sluket

Ved bruk av det vanligste sluket, det vil si det som plasseres midt i dusjen, er det lurt å bruke mindre størrelser på gulvplatene ettersom hele gulvet må helle ned mot sluket fra alle retninger. Vi selger mindre formater (10x10 cm og 15x15 cm) av de mest populære steinene våre som mattslipt Norrvangeslipt Lindanäs og børstet Lindanäs nettopp med dette i tankene.

Hvis du har et sentrert sluk og likevel vil ha store steinplater i dusjen, så finnes det en løsning! Ved å lage en såkalt «konvoluttskjæring» eller diagonalkapping av de store platene kan man skape rett fall. Å konvoluttskjære eller diagonalkappe vil ganske enkelt si at man skjærer den firkantede steinplaten diagonalt og vinkler ned platene mot det sentrerte sluket. Denne metoden krever erfaring fra fliseleggeren dersom det skal bli bra. En elegant, men krevende måte å lage riktig fall på.

Til slutt. Den viktigste detaljen på dusjgulvet er kanskje lokket på sluket. Man kan enten velge å matche med samme finish som blandebatteriet og andre ståldetaljer (f.eks. krom, messing, børstet stål), eller å gjøre det vi foretrekker – å bruke modellene som bruker natursteinen som lokk. Veldig fint og harmonisk!

Obs! Husk å velge en sil som er syrefast. Det betyr ganske enkelt at silen ikke slipper fra seg syre som kan skade natursteinen.

Publicerad