Intervju

Hannah Appelgren om arkitektur och materialvalg i Japan

av Etta Blanck

Publicerad

Fortell litt om deg selv. Hvem er du og hvorfor havnet du i Japan?

Jeg heter Hannah Appelgren og jobber som arkitekt hos Kengo Kuma & Associates i Tokyo. Jeg har jobbet her siden 2014 med et lite avbrudd for å gjøre ferdig mastergraden min på arkitektskolen i København. Akkurat nå jobber jeg med et spennende kontortårn i Dallas der byggingen forhåpentligvis starter i begynnelsen av neste år!

Hva er det du liker med japansk arkitektur og design, og hvordan har det vært med på å forme din egen stil?

Det jeg alltid har likt med japansk arkitektur er at den designes fra innsiden og ut. Det var lettere for meg å tenke slik, spesielt da jeg først begynte med arkitektur. Og jeg er veldig glad i hvordan japansk arkitektur både tradisjonelt og i dag er en forlengelse av naturen i stedet for en barriere mellom inne og ute.

Brukes naturstein i Japan? Hvordan ser japanere på materialer generelt?

Tradisjonelt sett er materialer viktige for japanere, og man kan finne mange fantastiske steinlegginger som er godt tatt vare på i byer som for eksempel Kyoto. Dessverre prioriteres imidlertid ikke materialer på samme måte i dag. Det er på grunn av at tomtene har blitt så dyre at det meste av budsjettet går med til det. En annen grunn er at bygninger har så kort levetid i Japan sammenlignet med Europa, men det er synd.

Du har blant annet tegnet et hus på Öland. Kan du fortelle litt om arkitekturen og materialvalgene dine?

Ölandshuset er et lite hus som for det meste handler om materialene og de vakre omgivelsene som består av en blanding av åpent landskap og skog. Det brukes lettbetong, eksponerte takbjelker i tre, og gulv og vinduskarmer er i kalkstein. Formen er enkel og kvadratisk med to store vinduer mot syd og vest, og yttertaket har plater og en solid takfot som lenker huset sammen med omgivelsene.

Har du som arkitekt noen gode tips til kundene våre om renovering og nybygg?

Det er vanskelig å gi generelle tips, for hus er så personlig og bundet til kontekst. Det er lurt å sjekke ting på forhånd. Du kan begynne med å lete etter hva du liker av hus, rom, materialer og kunstverk. Da kan du kommunisere med arkitekter og samtidig finne ut hva du liker best.

Publicerad