Interiør

Andrum Spa

av Deniz Bulus

Publicerad

Jeg har ikke vært på alle spa i Sverige, men noe sier meg at Andrum Spa er blant de beste. I alle fall når det gjelder design og form. Andrum Spa ble bygd av Svenska kyrkan og Lunds stift i 2019. Det ligger i tilknytning til Åkersberg Stiftsgård, et hotell- og konferanseanlegg i Höör i Skåne. Bildene av dette skånske badehuset viser en god arkitektur. Virkeligheten er enda bedre, og opplevelsene er magiske.Til tross for at bygningen er forholdsvis liten, så føles alle rommene private. Man hører sildrende vann fra innendørsbassenget og svake stemmer fra gjestene i bakgrunnen, nesten som i en kirke. De økologiske hud- og hårpleieproduktene med svenske urter og bær er tilgjengelige i dusj og garderober, og det lukter godt. Det er virkelig et pusterom.

Arkitekt Johan Sundberg og Mattias Andréasson. Fotograf Peo Olsson.

Detaljnivået er høyt. Veldig høyt. Materialene som brukes er Bårarpsgneis – en lokal granitt med toner av rødt, grått og svart. Tak og innervegger er av furu. Badstuen er kanskje den vakreste jeg har sett. Brede varmebehandlede furuplanker møter gneisen på gulvet. Steinen er deilig å gå på og det er behagelig å sitte på de brede plankene. Temperaturen er perfekt. Denne og en del andre rom samt mange detaljer minner om Peter Zumthors spa i Vals. Dampbadstuen har seter og rygg i massiv gneis. Lyset strømmer gjennom en ribbevegg av furu fra det store vinduet der man kan kikke ut på utendørsbassenget, som også er helt kledd med den vakre gneisen. 

I hvilerommet er det liggestoler og utsikt gjennom fem meter høye vinduer ut mot en stor plen og løvskog som følger elven her i Höör. 

Dette er rett og slett i verdensklasse. Bra jobbet, Johan Sundberg og Mattias Andréasson.

Fotograf Peo Olsson.

Publicerad