Interiør

Kalkstein på badet

av Etta Blanck

Publicerad

Tenker du på å bruke naturstein på badet? Kalkstein er et fantastisk materiale til dette. Her får du tips, råd og inspirasjon.

Ulik behandling gir ulik opplevelse av baderommet

Føttene og hendene er noen av de mest følsomme delene av kroppen. Materialer som ser like ut med øynene, kan oppleves helt forskjellig av hendene eller føttene. Det er vanskelig å beskrive følelsen av å sette føttene på et varmt kalksteinsgulv på et bad. Det føles ganske enkelt veldig skjønt. Det er fint og mykt selv om det er av hard stein. Flere av kalksteinene våre kan leveres med ulik behandling – slipt, diamantslipt, høvlet eller børstet. Alle føles ulikt. Føl, klem og finn riktig behandling for deg og badet ditt. På bildet nedenfor vår Lindanäs kalkstein i børstet og slipt behandling.

Et naturmateriale er ikke perfekt, men alltid vakkert

Alle materialer forandres med tiden. Det er uunngåelig. Men noen forandres raskere enn andre, og hvordan de forandrer seg, varierer mye. Mens plast- eller keramikkfliser, som bare har et ytre lag med farge, blir matte og mister fargen, blir natursteinen, som er naturlig gjennomfarget, bare vakrere og vakrere med årene, og marmoreringen og fargene forsterkes. Vi vil slå et slag for ekte naturstein sammenlignet med mønstrede keramikkfliser – det kan aldri bli det samme. Det er ikke mulig å kopiere fargen og marmoreringen i en ekte kalkstein. Vær forberedt på at kalksteinen kommer til å få patina etter som tiden går, men den kommer fortsatt til å være vakker.

Kalkstein overalt eller «bare» på baderomsgulvet

Hvis du kler både vegger og gulv på badet med kalkstein, gir det et rent og sobert inntrykk. Det vanligste er å bruke like store fliser, men det blir også veldig fint hvis du plasserer større fliser på gulvet og mindre på veggen. Selvfølgelig kan du også kombinere kalksteinen med andre materialer og overflater. En vakker veggfarge, malt eller pusset, kombinert med et kalksteinsgulv, gir et varmt og hyggelig inntrykk. En annen fin kombinasjon er å velge en keramisk flis som tar opp en av fargene i kalksteinen du velger. For eksempel vår kalkstein Södervange kombinert med en lys beige flis, Lindanäs kombinert med en flis i fin grå farge eller rød Ölandsstein kanskje kombinert med en lys rødrosa flis.

Södervange mattslipt og Höganäs Grynna White. Rød Ölandsstein i Wanås Restaurant Hotel, fotograf Fredrika Stjärne.

Kalkstein og gulvvarme? Det fungerer fint

Tenk hvor lenge en stein kan holde seg varm etter en fin sommerdag. Et steinmateriale er som skapt for gulvvarme, og kalkstein kan med fordel brukes på gulv med vannbåren eller elektrisk varme. Steinen holder effektivt på varmen og fordeler den jevnt.

Velg riktig fuging

Fugingen er en viktig detalj. Vi anbefaler å velge en fuge med farge så nær kalksteinenes farge som mulig. For å gjøre valget av fuge enklere, vi har matchet hver stein med en fuge, de er tilgjengelige under teknisk informasjon på respektive produktside.

Planlegg gjerne nisjer på badet

Noen detaljer betyr mye på et bad med kalkstein. Du kan planlegge og bygge nisjer som på en fin og prisgunstig måte skaper følelsen av et luksuriøst bad eller toalett. En nisje er en fordypning i veggen i et rom. Den kan være stor og for eksempel gi plass til en dusj, eller den kan være mindre og danne en hylle eller benk på et fint sted. Hvis dusjen kan plasseres i en nisje, har du mulighet til å bruke kalkstein på gulvet og veggene der, og så benytte et annet materiale på veggene utenfor dusjen. Med en nisje til vasken kan du på en vakker og stilren måte plassere speil og flere ulike typer av kommoder. Eller hvorfor ikke bare lage en enkel benkeplate i kalkstein med en vask oppå og en hylle i tre under til oppbevaring.

Design och foto Marie Laure Helmkempf. Design Studio McW, foto Darren Chung. 

Lag et moodboard

Når du skal pusse opp badet, er det lurt å lage et moodboard med forskjellige materialprøver og farger. I tillegg til typen av stein bør du ta med de tresortene og fargene som skal brukes, og metallet som skal benyttes i kraner, beslag og kroker. Se gjerne på materialprøvene i riktig lys. Det finnes en dybde i steinen som skaper ulike opplevelser avhengig av om det faller naturlig lys eller varmt lys fra en taklampe. Vår kalkstein Norrvange kan for eksempel i visse typer lys oppleves som litt varm beige, og i andre typer lys oppleves den som kaldere lysegrå.

Et materialvalg som holder (på ordentlig)

Kalkstein inneholder ingen kjemikalier, fargestoffer eller tilsetninger, og produksjonen krever mye mindre energi enn keramikk. En naturstein kan også alltid gjenvinnes 100 %.

Å pusse opp et bad, eller kanskje til og med bygge et nytt hus, er en stor utfordring for hvem som helst. Ikke nok med at beslutningene er vanskelige, men det er kanskje livets største investering. Du vil gjerne velge riktig materiale som skal vare lenge. Med naturstein får du et materiale som holder, i lang tid, både når det gjelder utseende og følelse. Holdbart på alle måter.

Slik holder du kalksteinen ren og fin

Det er fire ting du må tenke på:

1. Bruk fliseklæb og fuge som er tilpasset naturstein. Vi anbefaler Ardex X32 og Ardex G10. 

2. Ikke bruk teip direkte på steinen. Teip kan gi merker som det er vanskelig å fjerne.

3. Når gulvet er lagt og skjøt, rengjør overflaten grundig med Fila PS87 grovrengjøring. La steinen tørke og impregnere med Fila MP90 Eco Xtreme. Det gjør det lettere å rengjøre steinen, og det beskytter mot olje og sminke som ellers kan forårsake flekker.

4. Skyll bort såpe og sjamporester i dusjen hver gang du har dusjet (da unngår du skader rundt sluket). Bruk vanlig såpe og vann når du gjør rent. Det er det beste for steinen.

Vi håper dette har gjort deg litt klokere når du skal velge materiale. Og dessuten inspirert. Lykke til med badet ditt!

Her kan du bestille materialprøver for kalksteinene våre. Det er en god begynnelse.

Publicerad