Interiör

Den rosa marmoren fra Norge

av Saga Stemme

Publicerad

I over 100 år har Fauskemarmorn eller "Norweigan Rose" som den også kalles, vært kjent for sin unike rosa farge, mønster og holdbarhet. En ekte naturskatt fra steinbruddet som har vært i bruk siden slutten av 1800-tallet i den vakre byen Fauske i Norge.

Rosa Fauskemarmor

Steinen, med sin unike farge og marmorering, passer i de fleste miljøer på gulv, vegger eller som benkeplate. Den har de klassiske egenskapene som er knyttet til nettopp marmor, inkludert det karakteristiske mønsteret og skiftingene mellom lyse og mørke toner.

Men det mest fascinerende for de fleste er den varme lakserosa fargen. Den rosa er blandet med hvite og gråtoner som noen ganger blir svake olivengrønne. Den har også mindre innslag av dolomitt som gjør at den kan skimre i et visst lys.

Andre bilde. Den rosa Fauske-marmoren ble brukt i Middle Park prosjektet av Flack Studio. Foto av Anson Smart.

Steinbruddet i Fauske

Fauske, med sine klassiske norske fjell og fjorder, er like vakker som selve steinen. Marmor og marmordrift har lenge hatt stor betydning for samfunnet i Fauske og er fortsatt en av de viktigste næringene. Det første bruddet ble åpnet allerede i 1884 og noen av de gamle bruddene er fortsatt i drift i dag.

Fra Fauske, inn Skjerstadfjorden, og nordover til Sørfolda strekker seg et femten kilometer bredt landområde med Norges viktigste lag av marmor, dolomitt og kalkstein. I Leivset, cirka fem kilometer sør for Fauske, brytes en annen unik marmor kalt Koloritt.

Steinbruddet på Fauske har levert stein til mange kjente steder i Norge, som Oslo Rådhus, Oslo tingrett og Oslo Lufthavn Gardermoen, men også til andre prosjekter rundt om i Europa, Asia og Nord-Amerika.

Kommode i slipt rosa Fauskemarmor i prosjekt Middle Park, Flack Studio. Foto av Anson Smart.

En uoppdaget perle

Til tross for sitt unike utseende og fascinerende farge er det fortsatt mange som ikke er kjent med norsk marmor. Det har for det meste blitt brukt i offentlige prosjekter og miljøer rundt om i verden, men for private forbrukere i Europa er det fortsatt relativt ukjent.

Vi gleder oss til å introdusere mer til den fantastiske steinen. Første gang du ser den rosa marmoren, er det nesten vanskelig å forstå at den virkelig eksisterer. Fantasien starter umiddelbart på hvilke prosjekter den kunne gjort seg godt i, kanskje som rosa hallgulv eller på veggene på et gjestetoalett. Det er en stein som virkelig skiller seg ut og skaper et helt unikt inntrykk i hjemmet.

Publicerad