Guide

Naturstein i hagen

av Etta Blanck

Publicerad

Gi hagen liv med naturstein

Det er på tide å gi hagen, uterommet eller drivhuset litt ekstra kjærlighet. Ved hjelp av den allsidige og slitesterke natursteinen kan du skape en levende, unik og varig hage som bare blir finere med årene. Vi har samlet tips og inspirasjon til deg som vil gi hagen liv ved hjelp av naturstein.

Skap en holdbar og tidløs uteplass

Det er ikke tilfeldig at naturstein er enda mer attraktivt å bruke når det gjelder steinlegging i hager, drivhus og uterom. Kalkstein og marmor varer i generasjoner, og blir bare vakrere med årene takket være slitasje og patinering. Ved å bruke naturmaterialer passer farger, struktur og form sammen med uterommet, samtidig som steinene skaper liv.

Arkitekt Max Holst. Møbler fra Massproductions.

Innred uterommet med naturstein

Det finnes mange alternativer til innredning for deg som planlegger å legge gulv i naturstein i uterommet eller drivhuset ditt. Møbler og planter kan fint og enkelt kombineres med natursteinens naturlige fossilavtrykk og mønster slik at alt harmonerer og føles enhetlig uten å være for åpenbart matchet. Du kan tilføre varme og skape et koselig uttrykk i uterommet ved å matche steinen med tekstiler, belysning og farge. Vår mattslipte Norrvange passer for eksempel veldig godt sammen med en varm beige farge.

Uttrykket du ønsker i uterommet bestemmer valg av stein og sliping. Det er lurt å velge en naturstein med en grov overflate hvis du er ute etter et rustikt interiør, som for eksempel vår kalkstein børstet Lindanäs. Hvis du er ute etter en følelse av Sør-Europa, kan vi anbefale slipt Alevik, vår nordiske travertin med porøs struktur og hulrom i likhet med den italienske travertinen. Hvis du bygger et orangeri kan kanskje vår Ölandssten Gårdsblandning passe bra? Vores ölandske Gårdsblandning skaper en veldig levende og jordnær følelse som passer utmerket i et orangeri.

Børstet Lindanäs från 1.196 nok, slipt Alevik från 1.024 nok, Ölandsstein Gårdsblandning från 2.519 nok.

Steinplatenes format har også betydning for følelsen i uterommet. Du kan velge et vanlig format i for eksempel 30x30 centimeter, men hvis du vil skape et unikt og lekent uterom finnes det mange alternativer til den klassiske kvadratiske steinplaten. Du kan legge gulvet i brede fallende lengder og eventuelt blande forskjellige størrelser. Uregelmessige steinplater med naturlig form og fargeforskjeller skaper liv. Du kan velge å følge formene i innredningen eller å gå imot dem. Mulighetene til å skape et livlig og tidløst uterom med naturstein er mange.

Velg riktig overflate til hagen din

Slipt, børstet eller diamantslipt – hvilken overflate velger du? Hvis du skal legge stein i et uterom eller drivhus kan du med god samvittighet se bort fra det funksjonelle aspektet og velge det alternativet som tiltaler deg mest rent estetisk. Hvis du derimot vil legge naturstein på en terrasse eller uteplass som kan få snø om vinteren, må du tenke på hva de forskjellige alternativene tåler. For det første må selvfølgelig natursteinen være frostsikker. Alle steinene våre, med unntak av Lindanäs kalkstein, er frostsikre og kan brukes utendørs. Når det gjelder andre ting anbefaler vi å velge en stein med en grov overflate. På den måten reduserer du sklifaren når steinen blir våt eller dekket med løv. En grov overflate blir aldri like glatt som en slipt overflate.

Hvis du er usikker på hvilken naturstein du skal velge, er det en god idé å bestille prøver av natursteinen før du bestemmer deg! Da kan du se steinen i et naturlig lys og sjekke om den har riktig overflate. Be gjerne en håndverker om råd før kjøp og steinlegging. Herkan du finne våre pleieråd.

Slipt Kolmårdsmarmor fra 2.289 nok, diamantslipt Kolmårdsmarmor från 2.519 nok, prøver från 229 nok.

Ulike typer naturstein

Det finnes mange ulike typer naturstein. Uansett om du velger kalkstein, marmor, granitt eller en annen type naturstein, er det viktig å ha egenskaper som farge, fargestyrke, tekstur og struktur i tankene. Hvorvidt bergarten står mot misfarging og forvitring er en annen viktig variabel å ta med i beregningen når du velger stein. Det er viktig å velge ut rett naturstein til hagen din, men det er også nesten like viktig å velge rett lim, silikon og fugemasse. Alle disse komponentene må være tilpasset naturstein for å unngå misfarginger og skader slik som utfelling i steinen. Du kan kjøpe fugemassa og lim her!

Forarbeid og vedlikehold

Jobben er enkel når det gjelder forarbeid og vedlikehold av natursteinen din. Du begynner med å rengjøre steinen med like deler vann og basisk såpe, og så vasker du igjen med vann når steinen er tørr. Ved jevnlig vedlikehold holder natursteinen din seg fin år etter år, uansett hvilke værforhold den utsettes for. Dersom du ønsker flere råd om hvordan du skal håndtere natursteinen din, kan du lese våre råd om vedlikehold.

Publicerad